Wil je een keer meerijden , mail of app onze toercommissie
Breda

Tips

Motorrijbewijs weetjes

Geschreven door Patrick Lossez
Motorrijbewijs
U mag alleen op een motor rijden als u een motorrijbewijs heeft. Er zijn 3 soorten: rijbewijs A1, A2 en A. Welk rijbewijs u nodig heeft, hangt af van het vermogen van de motor.
Soort voertuig
Vermogen motor
Rijbewijs
Lichte motor
125 cc en maximaal vermogen van 11 kilowatt (kW)
Rijbewijs A1
Middelzware motor
Maximaal vermogen van 35 kW
Rijbewijs A2
Zware motor
Onbeperkt vermogen
Rijbewijs A
 
 
Hoe oud moet ik zijn voor ik rijles mag nemen en rijexamen mag doen voor mijn motorrijbewijs?
Wanneer u mag beginnen met rijlessen en het rijexamen voor uw motorrijbewijs, hangt af van uw leeftijd en rijervaring. En van het vermogen van de motor.
Wanneer rijles en rijexamen lichte motor?
Een lichte motor heeft een vermogen van maximaal 11 kW. U mag vanaf 17 jaar rijles nemen op een lichte motor en het theorie-examen motor doen. Voor het praktijkexamen moet u minimaal 18 jaar zijn.
Minimumleeftijd rijles en rijexamen lichte motor
Het praktijkexamen voor het motorrijbewijs bestaat uit 2 onderdelen.
 • Eerst doet u het praktijkexamen voertuigbeheersing (bijzondere verrichtingen). Daar heeft u een Eigen verklaring en een geldig theoriecertificaat of  autorijbewijs (B) voor nodig.
 • Daarna doet u het praktijkexamen verkeersdeelneming. U moet geslaagd zijn voor het praktijkexamen voertuigbeheersing. Ook heeft u een geldig theoriecertificaat nodig.
Wanneer rijles en rijexamen middelzware motor?
Een middelzware motor heeft een vermogen tot maximaal 35 kW. De minimumleeftijd voor rijles en rijexamen hangt af van uw rijervaring. Heeft u al een rijbewijs lichte motor (A1)? Dan mag u vanaf 19 jaar rijles nemen op een middelzware motor. Zonder dit rijbewijs moet u wachten totdat u 20 jaar bent.
Voor het praktijkexamen moet u minimaal 20 jaar zijn. Als aanvullende eis voor het halen van het praktijkexamen A2, geldt dat u  twee jaar in het bezit moet zijn van een A1-rijbewijs.
Minimumleeftijd rijles en rijexamen middelzware motor
U heeft voor het praktijkexamen nodig:
 • een Eigen verklaring;
 • een geldig theoriecertificaat motor, rijbewijs lichte motor (rijbewijs A1) of autorijbewijs (rijbewijs B).
Wanneer rijles en rijexamen zware motor?
Een zware motor heeft een motorvermogen van 35 kW of meer. De minimumleeftijd voor rijles is 21 jaar. De minimumleeftijd voor het rijexamen hangt af van uw keuze en uw rijervaring:
 • Heeft u nog geen rijervaring? Of heeft u korter dan 2 jaar uw rijbewijs middelzware motor (A2)? Dan kunt u rijexamen op een zware motor doen als u 21 bent. U behaalt dan een rijbewijs A met de aantekening code 80. U mag dan de eerste 2 jaar alleen op zware motoren met 3 wielen rijden. Na 2 jaar vervalt de aantekening code 80 en mag u op alle zware motoren rijden. Bent u nog geen 24 als de code vervalt? Dan moet u bij uw gemeente een nieuw rijbewijspasje aanvragen zonder de aantekening.
 • Heeft u al tenminste 2 jaar een rijbewijs middelzware motor (A2)? Dan kunt u vanaf 22 jaar rijexamen doen op een zware motor. U behaalt dan een rijbewijs A zonder beperkingen. U mag dan op alle zware motoren rijden.
 • Heeft u nog geen rijbewijs middelzware motor (A2)? En wilt u een rijbewijs A zonder de aantekening code 80? Dan moet u minimaal 24 jaar zijn om rijexamen te doen. U mag dan op alle zware motoren rijden.
Als u rijbewijs A heeft, krijgt u rijbewijs A1 en A2 erbij. Ook als u de aantekening code 80 heeft. U mag dus met beide soorten rijbewijzen ook op lichte en middelzware motoren rijden.
Minimumleeftijd rijles en rijexamen zware motor
U heeft voor het praktijkexamen een Eigen verklaring en een geldig theoriecertificaat motor- of autorijbewijs nodig. Het theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig. Begin dus niet te vroeg met uw theorie.
 
 
Code 80 op het A-rijbewijs
De minimum leeftijd om examen te doen voor de zware motorcategorie (A) is 21 jaar. Als je het A-rijbewijs behaalt voor je 24e, krijg je mogelijk code 80 op je rijbewijs. Dit hangt ervan af of je al in het bezit bent van het A2-rijbewijs en hoe lang je dat al hebt. Met code 80 mag je rijden op een driewielige motor, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2).
Code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit.
Als de code vervalt, mag je ook op een zware motor (A) rijden. Je hoeft daarvoor geen extra examen meer te doen, maar als je nog geen 24 bent, moet je wel een nieuw rijbewijspasje aanvragen bij de gemeente. Doe je dat niet, dan vervalt de code 80 pas als je 24 bent.
Waar mag ik op rijden als ik code 80 op mijn rijbewijs voor de zware categorie (A) heb?
 • Motor van de categorie A1
 • Driewielige motor van de categorie A1 (<15kW)
 • Motor van de categorie A2
 • Driewielige motor van de categorie A (>15kW)
Waar mag ik op rijden als ik code 80 niet (meer) op mijn rijbewijs voor de zware categorie (A) heb?
 • Motor van de categorie A1
 • Driewielige motor van de categorie A1 (<15kW)
 • Motor van de categorie A2
 • Motor van de categorie A
 • Driewielige motor van de categorie A (>15kW)
Voorbeelden
Ter verduidelijking, hierbij twee voorbeelden van het halen van het A-rijbewijs als je al in het bezit bent van het A2-rijbewijs.
 1. Je haalt op je 20e het A2-rijbewijs (middelzware categorie). Je haalt vervolgens op je 21e het A-rijbewijs (zware categorie) door het AVB en AVD-examen af te leggen. Je krijgt dan code 80 op je rijbewijs vermeld. Op het moment dat je in dit geval twee jaar het A2-rijbewijs bezit, dus op je 22e, vervalt code 80. Je moet dan wel een nieuw rijbewijspasje aanvragen bij de gemeente.
 2. Je haalt op je 20e het A2-rijbewijs (middelzware categorie). Als je het A2-rijbewijs twee jaar bezit, haal je het A-rijbewijs (zware categorie) via het getrapte traject. Je krijgt dan geen code 80 op je rijbewijs vermeld.
Bovenstaande informatie is verstrekt door het CBR. Eventuele spel- en typfouten voorbehouden. Kijk voor meer informatie op de website van het CBR.
Categorie: